Developer blog / Profession (page 5)

Úgy döntöttem publikálom néhány programom, amiket eredetileg saját felhasználásra írtam. Ezek ötlete mindnek fejlesztések során született meg, és későbbi fejlesztések során vált rendkívűl hasznossá. Azóta még megtoldottam őket egy egységes és felhasználó barát felülettel, plusz mind támogat magyar és angol nyelvet.

Hogy ezek külön-külön pontosan mit is csinálnak, azt most itt inkább nem írom le, megtekintheted őket az alkalmazások között. Mind a ToolSet előnevet viseli.

Remélem másnak is hasznára válhatnak majd, fogyasszátok egészséggel :-)

Az utóbbi időben ezerrel dolgoztam a sulis és egyéb projektjeimen, ezek közül szeretnék bemutatni egyet az előbbiek közül:

Codename Z: Incomplete Operation

A Vizuális Eseményvezérelt Programozás nevű óra keretében kaptuk a feladatot, hogy írjunk egy játékot, úgyhogy írtam egyet. Persze azért ebben rengeteg órányi munka és legfőképp korábbi tapasztalat van, szóval így könyű (könnyebb), hogy nem idén látok először programkódot. A játékkal meg is nyertem az első díjat a tárgyhoz tartozó programozási versenyen, amin minden osztályból a legjobb féléves munkák indultak.

Vizuális Eseményvezérelt Programozás verseny 1. díj

Maga a játék szörnyen egyszerű, A pontból B pontba el kell jutni egy darabban, közben zombik és trollface-ek hada próbál megállítani minket, és ha ez nem lenne elég, a létesítmény automata biztonsági rendszere is az ellenségünk! De nem kell kétségbe esni, a pálya tele van lőszerrel és elsősegélycsomagokkal.

Felülnézetben fedezhetjük fel ezt a veszélyes világot, ahol fontos szerepet játszanak a fények. Ez már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy fények nélkül túl üres lenne a pálya, így viszont jelentős szerepet kap a történet során az elemlámpa, melyet az F gombbal tudunk ki és be kapcsolni (Xbox Controller esetén B). A pálya több részén is koromsötétben kell utat találnunk, és közben visszaverni az ellenfeleket, de szerencsére ahogy mi sem látunk a sötétben, ők sem! Viszont ha túl közel kerülsz hozzájuk, megérzik a jelenléted!

Codename Z: Incomplete Operation

Az irányítás:


(Az Xbox Controller-t automatikusan felismeri indításkor, ha be van dugva. Felismer más gamepadokat is, de a gombok kiosztása azoknál eltérő lehet)

 

És persze nem utolsó sorban itt van a lényeg, maga a játék:
http://vbstudio.hu/games/codenamez-incomplete-operation

A programhoz a következőknek kell telepítve lenniük:

Az utóbbi kettő, ha van játék a gépeden, akkor már valószínűleg telepítve van.
Jó szórakozást! ;)

 

Most, hogy a lényeget már letöltötted, jön a kevésbé érdekes rész, a technikai infó :D

Hogy a félreértéseket elkerüljük, most előre kijelentem: a játék nem használ DirectX-et a megjelenítésre! OpenGL-t sem. Az egész játék a .NET 2.0 rendszer GDI+ API-ját használja a grafikák kirajzolására. Részben ezt, és részben közvetlenül végez számításokat a memóriában. Ez az összetettebb képszámolásoknál kell, a fények kirajzolásánál, illetve az ütközéstérkép olvasásánál, mert ezeknél rendkívűl fontos a sebesség, és a beépített Bitmap.GetPixel() nem képes ezt a teljesítményt szolgáltatni. Ennek az oka egyszerűen az, hogy a GetPixel() minden híváskor lezárja a bitmapot a memóriában, kiolvassa azt az egy pixelt, aztán fölszabadítja, és ezután a kiolvasott pixelnek még létrehoz külön egy Color objektumot. A közvetlen memória írásnál és olvasásnál csak egyszer zárja le a bitmapot, és addig nem szabadítja fel, amíg az összes pixelműveletet el nem végezte, a pixeleket pedig byte formájában olvassa ki pointer-ek segítségével.

A program egyetlen egy helyen használ DirectX-et, mégpedig a joystick kezeléséhez.

A hangokat az irrKlang hang library biztosítja. Csak ajánlani tudom, mert bárki számára szörnyen egyszerű a használata. Az alábbi linken érhető el:
http://www.ambiera.com/irrklang/

Ezúton is szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik az elmúlt másfél évben 120 864 darab galamb semlegesítésével hozzájárultak városunk tisztaságához! Ennek örömére gondoltam közzéteszem ezt a kis statisztikát az eddig lejátszott játszmákról.

Top 5 függő
1. 83 játszmával: ENTER
2. 46 játszmával: STU
3. 29 játszmával: feki
4. 25 játszmával: Laceee
5. 23 játszmával: Gery
összegzés az összes eddigi játszmáról
Lövések: 149 230
Semlegesített galambok: 120 864 / 248 326
Elhunyt sirályok: 3 001
Összes fejlövés: 4 989
Összes gyilok a NagyBombával: 3 063
statisztika
Egy játszmánál többet játszottak: 36,95%
Megszerezte a NagyBombát: 27,8%
Közülük aki használta is: 82,3%
Részeg mód (4 sirály megölése): 27%
Bónusz idő (fejlövés 8x): 1%
Bónusz idő (Desert combo 5x): 2%
egy átlagos játszma
Lövések: 134
Találatok: 92,5
Pontosság: 69%
Lelőtt galambok: 48,6%
Lelőtt sirályok: 2,7
Fejlövés: 4,5
NagyBomba gyilok: 2,7

Ez a statisztika ekkor volt aktuális: 2010. okt. 5.

játszmával:

hun Jazz meg az

September 26, 2010,Software, Game Development

Végül rászántam magam, hogy nekiálljak kijavítani a Jazz Jackrabbit 2 - A Teknősök Városa kissebb-nagyobb hibáit, és íme! Mindössze csak két napomba tellett, és javításra került jó néhány apróbb szépséghiba, illetve pár lehetetlen szituáción is finomítottam kicsit. Elenyésző számban ugyan, de került a pályákba pár új rész is, főként titkos helyek.

Jó szórakozást a játékhoz!

Letölthető innen: http://vbstudio.hu/games/jj2tv

Alig pár hete hatalmas öröm ért, csörgött a telefon és egy kedves női hang közölte velem, hogy nyertem a C3-as versenyen, és December 5.-én kapom meg a díjamat, ami nem más, mint egy Asus Eee netbook!

Több pályaművel is neveztem, de mint végül kiderült a GalambVadászat 3 volt a befutó! Pedig meg voltam győződve róla hogy biztos nem azzal nyerek, egyrészt mert egy GalambVadászattal már neveztem 2005-ben, másrészt mert maga a játékmenet nem új. Habár tény, hogy a különféle kombók egyetlen ilyen stílusú játékban sincsenek, vagy legalábbis én nem találkoztam ilyennel. A zsűrit elsősorban a helyszín fogta meg, a 2006-os pesti árvízről készült kép, ami a háttérben látható, illetve olyanok, mint pl. az InterContinental hotel új logója, vagy hogy a galambok a vízbe csobbanva tűnnek el miután lelőttük őket (ez a megoldás eddig mindenkinek nagyon tetszett :D).

Linkek:

És a lényeg! A link a játékomra:
GalambVadászat 3

Alig pár hete hatalmas öröm ért, csörgött a telefon és egy kedves női hang közölte velem hogy nyertem a C3-as versenyen, és December 5.-én kapom meg a díjamat, ami nem más mint egy Asus Eee NetBook!

Több pályaművel is neveztem, de mint végül kiderült a GalambVadászat 3 volt a befutó! Pedig meg voltam győződve róla hogy biztos nem azzal nyerek, egyrészt mert egy GalambVadászattal már neveztem 2005-ben, másrészt mert maga a játékmenet nem új. Habár tény, hogy a különféle kombók egyetlen ilyen stílusú játékban sincsenek, vagy legalábbis én nem találkoztam ilyennel. A zsűrit elsősorban a helyszín fogta meg, a 2006-os pesti árvízről készült kép, ami a háttérben látható, illetve olyanok mint pl. az InterContinental hotel új logója :), vagy hogy a galambok a vízbe csobbanva tűnnek el miután lelőttük őket (ez a megoldás eddig mindenkinek nagyon tetszett :D).

Linkek: