vbstudio.hu

LED-sor projekt harmadik felvonás

A korábbi eredmények, hogy a PWM vezérlőt sok-sok IC-ből raktam össze, szórakoztató volt, de gyakorlatban nem sok értelme, mivel nagyjából bármilyen mikrovezérlőben alapból van PWM kimenet. Így lett aztán, hogy végül egy Arduino Mini-t használtam fel a feladatra, és a jelforrás kérdését is sikerült egyszerűbben megoldanom, ugyanis az eredeti terv szerint egy szoftver vette volna fel a hangkimenetet és szedte volna szét szoftveresen a jelet 3 frekvenciatartományra, ehelyett most egy equalizer IC-t használok, ami a szűrést analog elvégzi, és az Arduino ennek a jelét olvassa be. Így aztán a bemenetre bármilyen eszköz analog hangkimenete rácsatlakoztatható.

A dolog persze még nem tökéletes, a hardver oldala ugyan majdnem kész, de a szoftver oldala az, amivel még lesz bőven munka. Mint rájöttem, a legtöbb esetben nem ad kielégítő eredményt. A legjobb eredményt azok a zeneszámok adják, ahol egyszerre kevés hangszer szól, vagy jóval hangúlyosabb a dob, mint a zene többi része, - ez tipikusan a zeneszámok eleje - de aztán amint beindul, már szinte csak egyenletesen világít. Erre egy ötlet az, hogy programoznék bele beat-detektálást, és azt külön kihangsúlyozná. Ezt aztán tovább lehet vinni, hogy legyen olyan üzemmód is, ahol a LED-ek ritmusra ötletszerűen váltogatják a színüket.

Ha az eszköz kész lesz és beválik, akkor lehet csinálok belőle egy komolyabb összeszerelést is, csupa SMD alkatrészekkel, és profi csináltatott nyomtatott áramköri lappal.