Developer blog / Projects / Big Red Button

Project summary

This is basically a USB keyboard put into a box with one of its keys replaced with a big red button. The function of the button can be changed via two hidden switches at the bottom. The 4 possible states of the switches can set the big red button to either Space, Pause, Scroll Lock or F11.

hu Nagy Piros Gomb™

December 24, 2014,Hardware

Elkészült a legújabb kreációm, a Nagy Piros Gomb. :D Az ide posztolt munkáim közül ez most kakukktojás, mert ebbe semmi saját fejlesztés nincs, csak össze van rakva kész elemekből. Az ötlet onnan jött, hogy mindig is akartam egy nagy piros gombot, mert az olyan menő. Gomba formájú gomb lett volna a legjobb, mint amivel a rakétákat lövik ki, de olyat csak nagyon ipari árkategóriában találtam, meg most a célnak ez is megfelelet.

Ebben a megvalósításban egy régi billentyűzetet szedtem szét, és azt építettem bele, úgyhogy a dobozból egyetlen egy USB kábel jön ki. A nagy gomb a [Space] vagy a [Pause] gombot nyomja, hogy melyiket, azt a baloldalán lévő kapcsolóval lehet kiválasztani. A [Space] gomb pl. prezentációkhoz jó, a [Pause]-ra pedig bármit ki lehet osztani, mivel egy program se használja. Közös mozizások elengedhetetlen kelléke pl. a sitcom nevetés vagy Wilhelm Scream generátor, de akár beprogramozható party-indító gombnak, ami a világítástechnikát vezérli. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, ez az eszköz viszont minden esetben teljesen univerzális.

A fizikai összeállítást az alábbi ábra szemlélteti:

Felül bejön az USB kábel, a billentyűzet elektronikájáról a két gombnak a vezetékei rámennek a baloldali kapcsolóra, ami eldönti, hogy abból melyik párost kapcsolja a nagygomb (jobboldalt). A nagygomb világítása pedig rá van kötve a Scroll Lock LED-re, ami szintén egy olyan dolog, aminek a kapcsolása nem befolyásol semmit, így büntetlenül kapcsolgatható. A bekapcsolást jelző LED-et egyelőre nem kötöttem be, annak kell majd még egy elektronikát csinálni, amitől kb. 5-10 másodpercenként felvillan egy pillanatra, ezzel mintegy látszatát keltené annak, mintha valami komoly masinériáról lenne szó.

Most pedig egy kis szemléltetés:

(A videón felhasznált szoftver a Vasparittya, amit innen letölthetsz ingyen)

Most pedig valami extrémebb :D (a videón nem én nevetek eszelősen, ez egy mém :D én egyelőre maradok a néma protagonista szerepében)

Elkészült a végleges verziója a Nagy Piros Gombnak: bekötöttem az eddig csupán dekoratív szerepet betöltő élesítés-jelző LED-et. Az eredeti tervvel ellentétben végül úgy döntöttem, hogy mégsem fog folyamatos jelleggel jelezni, mivel bizonyos esetekben zavaró is lehet, hogy villog, ezért a Caps Lock LED-jére kötöttem rá, hogy azzal lehessen kapcsolni.

A végső kapcsolás az alábbi:

A villogást egy CD4060-as IC vezérli, ami egy 14 fokozatú frekvenciaosztó, beépített oszcillátorral. Ebből az első négy osztást egy 4db NPN tranzisztorból épített ÉS-kapura kötöttem rá, ezek kapcsolják a LED-et, a billentyűzet LED kimenete pedig az IC reset lábát vezérli.

Sajnos az eredeti két lehetséges billentyű, amik között lehetett váltogatni, nem bizonyultak elegendőnek, így eljött a továbbfejlesztés ideje!

Először is a kapcsoló az oldalán már régóta zavart, nem így akartam eredetileg, csak akkor nem volt jobb ötletem. Most az aljára került egy toló kapcsoló, aminek a pöcke épp csak kilóg. Sőt, kettő is, így most már 4 féle billentyűgomb közül lehet választani, ezek pedig a Space, Pause, F11 és a Scroll Lock.

A régi kapcsoló helyén keletkező lyukra egy vaslemezt csavaroztam fel és az egész dobozt lefestettem feketére.

A Vasparittya program is kapott egy új funkciót, mint az a videón is látszik, bármelyik gomb megnyomására felvillantja a Scroll Lock led-et a billentyűzeten, ami a nagy piros gombra van közve. Persze az időtartam állítható, vagy ki is lehet kapcsolni teljesen.