hu LED-sor projekt második felvonás

Két vizsga közti pihenő alatt elkészült a második felvonás a LED-sor projektből. Most a változó feszültségszint helyett szabályozott kitöltési tényezőjű négyszögjellel hajtom meg (Pulse Width Modulation), pont ahogyan a LED-sor eredeti vezérlőjében is volt. Ezzel nagyon szép lineáris áttünést sikerült elérni, és nincs az a probléma, hogy a LED-ek nem egyformán világítanak, vagy hogy túlzottan melegszik a tranzisztor.

Ehhez első lépésben kell egy 8 bites shift regiszter + latch, a Raspberry Pi ebbe írja be az új értékeket, aztán kell még egy latch, amire mindjárt kitérek, hogy miért. Ebből lesz az első 8 bites számérték, ezt nevezzük el A-nak.

A másik oldalon egy 8 bites számláló van, aminél egy teljes ciklus, hogy nullától 255-ig elszámol körülbelül 4,096 ms. Minden ciklus végén a 9. helyiértékkel reseteli saját magát és aktiválja az A-nak a második latch-ét, hogy a Raspberry által beírt új érték ne a ciklus közepén lépjen érvénybe, hanem csak a ciklusok között. A számlálóban keletkező 8 bitet nevezzük el B-nek.

Az egész szerkezet közepén egy 8 bites összehasonlító IC van, ami ha A < B, magas jelet ad, különben pedig alacsonyat, és ez a jel vezérli a LED-sort.

Következő lépés: megcsinálni mind a három színre, és rendes panelra összeforrasztani.

LED strip controller

It can drive an RGB LED strip which can be up to 25 meters long, using music as input. This can come from any device with a line level output (basically all PCs, mobile phones or Hi-Fi systems). It uses a visual equalizer which separates the audio into 3 channels: low, middle and high frequency, and each of these correspond to a specific color. The device also supports passive modes, where no input is needed.