hu LED-sor projekt második felvonás

Két vizsga közti pihenő alatt elkészült a második felvonás a LED-sor projektből. Most a változó feszültségszint helyett szabályozott kitöltési tényezőjű négyszögjellel hajtom meg (Pulse Width Modulation), pont ahogyan a LED-sor eredeti vezérlőjében is volt. Ezzel nagyon szép lineáris áttünést sikerült elérni, és nincs az a probléma, hogy a LED-ek nem egyformán világítanak, vagy hogy túlzottan melegszik a tranzisztor.

Ehhez első lépésben kell egy 8 bites shift regiszter + latch, a Raspberry Pi ebbe írja be az új értékeket, aztán kell még egy latch, amire mindjárt kitérek, hogy miért. Ebből lesz az első 8 bites számérték, ezt nevezzük el A-nak.

A másik oldalon egy 8 bites számláló van, aminél egy teljes ciklus, hogy nullától 255-ig elszámol körülbelül 4,096 ms. Minden ciklus végén a 9. helyiértékkel reseteli saját magát és aktiválja az A-nak a második latch-ét, hogy a Raspberry által beírt új érték ne a ciklus közepén lépjen érvénybe, hanem csak a ciklusok között. A számlálóban keletkező 8 bitet nevezzük el B-nek.

Az egész szerkezet közepén egy 8 bites összehasonlító IC van, ami ha A < B, magas jelet ad, különben pedig alacsonyat, és ez a jel vezérli a LED-sort.

Következő lépés: megcsinálni mind a három színre, és rendes panelra összeforrasztani.

This article is part of the following project:

LED strip controller

It can drive an RGB LED strip which can be up to 25 meters long, using music as input. This can come from any device with a line level output (basically all PCs, mobile phones or Hi-Fi systems). It uses a visual equalizer which separates the audio into 3 channels: low, middle and high frequency, and each of these correspond to a specific color. The device also supports passive modes, where no input is needed.