Developer blog / Handicraft

Első kitekintésként a nem lemezalapú alkotások felé, ezúttal a Nichijou (日常) nevű anime kissé furcsa kinézetű varjúját készítettem el. A dolog borzasztó egyszerű, mivel az egész állat egy kúp, nyakában egy kendővel. A testét, meg a talapzatot fából készítettem el, a lábai vas drótból vannak, ez körbefogja a talapzatot, amitől stabilan megáll. A kendőre filcet használtam, miután többszöri próbálkozásra sem sikerült szövetből megcsinálni, mivel túl kicsi ahhoz, hogy rendesen megkössem. A filccel viszont tudtam csalni és háromszög helyett egy speciális formát vesz fel (lásd képek), illetve a csomó helyén egyszerűen csak össze van varrva.

hu Metál medál

January 14, 2017,Handicraft

Továbbvíve a keltacsomó dizájnját, született ez a nagyon metál, pentagrammát ábrázoló nyaklánc. Itt most 5 darab lemezből áll, ezeknek a végeit szegecseltem össze, aztán csiszoltam egymáshoz. Hogy a szerkezete merevebb legyen, még a közepénél is elláttam szegecsekkel. Az egyik csúcsán a szegecs egy lyukszegecs, így annál fogva ráköthető egy nyakláncra.

A rozsdát elkerülendő, most két rétegben fújtam le átlátszó akryl lakkal, majd meglátjuk ez mennyit ér. Egyszer majd kitanulom a galvanizálást is, és azzal már biztosra fogok menni.

Mivel a legutóbbi faragott dísztökjeim pár nap után elfonnyadtak, most egészen más irányból közelítettem meg a dolgot. A korábbi munkáim mintájára készítettem egy vas és bőr tököt. Az akasztós megoldást teljesen elvetettem, mert nem volt túl praktikus, így visszatértem a mágnesekhez, amit annyival még megspékeltem, hogy a mágnes a bőr alá került, így a tök háta teljesen üres maradt, ami esztétikusabb is, meg a mágnest se kell félteni, hogy netán leszakadna.

Hogy teljes legyen a Halloween-i faragványok tárháza, a tök mellé még készült egy apró koponya hűtőmágnes is.

A dolgok árnyoldala viszont, hogy a korábbi vas alapú munkáimnál rozsda kezdte el felütni a fejét, ráadásul rendkívül hamar és a védőlakkon keresztül is. Ez főleg azoknál a munkáimnál jött ki, amiket géppel csiszoltam le. Amit még kézzel, mint pl. a Skyrim-os, ott ez nincs, de ez az, amelyiknél írtam is, hogy fél órán át csiszoltam és még mindig voltak rajta foltok az eredeti védőborításból. Amíg nem találok megoldást, visszatérek az alumíniumhoz, és vasat legfeljebb festék alatt alkalmazok.

De persze minden rosszban van valami jó is, volt egy korábbi szándékos rozsdásító próbálkozásom, csak ott a vasat még szintén kézzel csiszoltam, alighanem emiatt maradt el a hatás. Fogok csinálni pár új kísérletet, és ha működik, akkor végre megcsinálhatom a Quake logóját tökéletesen úgy, mint az igazi!

Ahogy ígértem, itt a „valami praktikusabb”, mégpedig szíves kulcstartók, természetesen bőrből. A koncepció nagyon egyszerű: a belsejében egy vaslemez van, ettől lesz erősebb is, vastagabb is, illetve ennek a nyúlványára van felszerelve a lánc. Hogy még ducibb legyen a szív, plusz egy réteg bőrt ragasztottam a vasra (lásd képek).

Végül 7 darab készült, és mind gazdára lelt. :)

hu Kelta csomó

October 6, 2016,Handicraft

Maradtam az eddigi sémánál, de kicsit feljavítottam: sikerült szereznem valódi bőrt! Így most már kizárólag hagyományos nyersanyagokból készíthettem el ezt a kelta csomót ábrázoló díszt. A képlet a szokásos, csak szegecs és varrás, semmi ragasztó, direkt úgy csináltam, hogy passzoljon a korhoz. A bőrt varrni külön érdekes volt, mivel meglehetősen kemény és a saját káromon tanultam meg, hogy egy közönséges tű nem fogja átszúrni (egyet sikerült elgörbíteni, másikat ketté törni).

Következőnek valami praktikusabb tárgy elkészítését tervezem, de persze abban is lenne felhasználva bőr.

Ez most megrendelésre készült, technikailag semmi extra nincs benne, egyedül annyi, hogy kipróbáltam rajta a kézi csiszológépet amit kölcsön kaptam. Azzal vakartam le a hátáról a festéket, mert ez a vas eredetileg egy számítógépház oldallapja volt.

A felületcsiszolást egyelőre kézzel csináltam, ezt majd még fejlesztenem kell a jövőben, ugyanis ennél is, meg a Skyrim-osnál is az volt a problémám, hogy több smirglit is elhasználok rajta, már vagy fél órája egyfolytában suvickolom, és még mindig vannak foltok rajta, ahol nem csillan meg olyan szépen a fény.