vbstudio.hu

Codename Z Alpha Update 3 - Eléggé részecske meg dolog

Nekiláttam és implementáltam egy részecskegyorsító... izé... részecske motort a játékba és most mindenből részecskék folynak.

Vaporizer gun

Részecske, avagy hivatalos nevén Particle, róluk azt kell tudni, hogy olyanok, mint egy sprite, csak ezeknek nincs textúrája, egyszínű az egész és a mérete sem fix, többnyire picikék. Ilyen részecskékből előállítható rengeteg minden: törmelék, vér, víz, füst, hamu, tűz, lövedéknyomvonal, szikrák... gyakorlatilag bármi, ami apró kis színes pontokból kirakható és természetesen különféle fajta részecskéknek eltérő lehet a viselkedésük is. A dolog még cifrázható is azzal, hogy lehet átlátszó, vagy additív blending-el is kirajzolni őket. Utóbbi kiváló pl. lézerfegyver nyalábjához (a képen pont nem azzal van, az csak simán átlátszó, majd kijavítom).

Jelenleg még csak kezdem felfedezni a benne rejlő potenciált, a mai remekmű a baloldalt látható hamvadás animácó, ami a 2D sprite-ot alakítja 3D-s particle hamufelhővé, megtartva az eredeti pixelek színét (ha nem is sokáig). A terv az, hogy rengeteg ilyen cucc lesz és ha nem esek túlzásokba a mennyiséggel, akkor elég korrektül fogja vinni bármelyik átlagos CPU. (Csak várjátok ki míg berakom a multi-thread támogatást is :D)

Másik nagy újítás az, ahogyan a falak lebomlanak: amikor egy darabot kilövünk a falból, annak a helyét feltölti ilyenekkel, és aztán repülnek a szélrózsa minden irányába, pattogva, miközben folyamatosan rajzolódnak át a padlóra, - mint ahogy az a hamunál is látszik - így miután eltűntek, utána is örökre megmarad a nyomuk. Jó lesz majd így a végleges játékban visszatérni egy korábbi csatatérre és végignézni a pusztításunk nyomait :D